~ _~ namanya.... "Peknga" nk tau sbb ape?? sebab biasanya kuih ni kalo kt nak msak dia kt mesti tampal ato org kedah pggl tempek...kt dalam belanga(Kuali) so cb korg match kan word PEK(tempek)+ NGA(belanga)= PEKNGA...hihi
Bahan2nyer
>Pisang yang dh masak...biasanya kt gn pisang emas..ambik yg dh masak(suka hati kalo bnyak pisang bnyakla peknga dpt)
>Tepung gandum(bergantung pd bnyak pisg..TP tpung msti kurang dr pisng dlm 1 cawan cnthnya..agak2 sendirila tp mesti kurg dr pisang)
>Garam(secubit)
>Kelapa muda...
Caranye...senangje..
>Lenyek pisang sampi hancur..kemudian masukkan tepung gandum,secubit garam,& kelapa muda
>gaul hingga rata semua bahan
>panaskn kuali..kalo nk mudh gnkn kuali yg leper biasanye kt buat lempeng pkai kuali tu.
>masukan 1 sudu kecil minyak..
>kemudian masukkan 1 senduk bncuhan tadi..kemdian ratakn pd kuali shngga agk nipis.
>goreng sehingga garing...
Selamat Mencuba...Cuba tau..
No comments:
Post a Comment