Thursday, October 15, 2009

Muntah

hmm..tadi pas rehat aku masuk mengajar tahun 1..biasala bdk2 class memeg extrem skit..kalo tggal 1 mnt kelas blh pecah..dan aku bl ad dalam kelas tudh macam tarzan..tp bdk2 still x takut..x tau nak wat camner dah...hurmm bdk2 zaman sekarng..x kenal erti takut..erm yang aku terkezutnya..bl aku nak duduk kat meja guru sekali ad muntah budakni..YA ALLAH... xpasal2 aku kena jd m.cik cleaner..hurmm..bl tanya sapa yang muntah semua x ngaku..budak2..memgla menguji kesabaran btul..nak tak nak aku pg la amik mop cuci muntah..hmm ni blum kes kencing dalm seluar lagi..apa yang aku nak cakap sebenarnya..bdkni yang blh muntah diorg sering dibekalkan dengan "jajan" waktu pagi mcm keropok twities, cheezy..mana la tak muntah bdkni kalo hari2 makn bnda2 mcmtu..bl diorg dah makan breakfast yg pihak sekolah bagi diaorg x makn x pun abik skit je.diorg akan habiskan 1 paket besar keropok..hurm..aku x salah kan siapa2..aku blum bergelar ibu lagi pun..tp berdasarkan pemerhatian..kepada ibubapa..yang bekerja..tolongla jgn bekalkan anak anda dengan benda2 yang x sihat mcmni..blh makan..tp bkn as a breakfast..or everyday..makn bnda2 mcmni. lgipun keropok2 ni semua x elok untuk kesihatan..especially buah pinggang..kalo sibuk sgt belikan je roti bun ke..itu lebih bagus..dan jgn ikut kehendak anak anda..aku ingat lagi mak aku sampai sekarang dia marah aku ngn adik2 kalo makan keropok and air tin..ktblh makn tp x payah la selalu sgt.. Jalanilah kehidupan yg sihat...

5 comments:

MrYusSmile said...

tulah...mknan x sihat plk di bekalkan pd anak2..mna nk kembang otak tu.
Dalam hal mcm ni..Ibu bapa kena main pernan n kawal pemakanan pelajar.

xpe..sabar je lah ye..:)

nohas said...

Makanan ringan ni tak elok utk kanak2..tapi dulu akak pun makan juga..hehehe..Twisties tu favourite akak, hihihi..

Yelah, jadi cikgu utk budak2 darjah 1 macam tulah...bersabar byk2

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

camtu la kak..nak wat camner..sabar itu separuh drpd Iman..

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

camtu la kak..nak wat camner..sabar itu separuh drpd Iman..

UmmiRosma said...

Salam dik,

Alahai..memang inilah dugaan seorang yang bergelar cikgu. Memang parents sepatutnya tak membekalkan anak-anak mereka dengan all the junkies..mm..by the way does your school canteen sell the junkies like keropok and fizzy drinks? Kalom kat sekolah di Brunei, memang tak dibenarkan.

Tabahkan hati..