Wednesday, December 29, 2010

come back

adoi pening betul kepala akuni..esok nak kena ambik abg cik..br balik dr kampung..dia sampai dalam pukul 2 ptg sampai kat Duta.masalahnya aku nak pg ambik tu..dh la aku ni 2 hari dh escape keje..malas nanti asyik mntak excuse je...yela mula2 mungkin ok..tp kalo dh bnyak kali sure org pun marah..ingt sekolah aku ke suker hati je kan...hurm aku malas kalo bab2 nak kena marahni..letih..nak mengadap org yg x puas hati.sure punya org x puas hati.kan kalo asyik bnyak excuse...but apa blh buat my brother also my responsibility...apepun aku harap adik2 tau apa yg aku buat..jgn bnyak main2..dalam belajar..aku sush payah untuk diorang...aku nak diorg berjaya bukan kecundang dlm pelajaran...

ape pun this week aku dah setllekan my tuition class kat bangi..alhamdulillah..beres..tggal waiting for payment je..this friday insyaAllah aku settlekan tuition kat subang and also waiting for the payment..hurmm alhamdulilah mudah2han Allah murahkan rezeki aku..amien..then this monday aku start ngajar seperti yg aku story pd entry lepas and inSyaAllah hari rabu ni aku start ngajar ngaji kat PJ dr pukul 4.30 samapai pkul 6.hmm alhamdulillah aku mengharapkan Allah bukak pintu rezeki aku luas2..amien..mata cam mengantuk la plak...esok nk pg sekolah..k..la stop dulu..

Sunday, December 26, 2010

adik,cross stitch & my school

petang2 mcm ni bl nampak langit mendung hurmm..sunyi betul..x tau apa nak buat..dah puas belek2 novel..baca samapai setengah bab..hmmm best gak citer...akuni memang minat novel2 ni....terasa sunyi plak bl adik dh blik..kalo tidak aku keje membebel je kat dia..hehehe...biasala kakak..ade je yg tak kena..bebelpun bukan untuk mentesion kan kepala otak dia..tapi aku kasi clorox je..aku nak dia jadi budak yg baik...yg lagi baik..lagi bagus dari aku...itu yg aku nak...
well aku doakan yang terbaik untuk 3 orang adik2 kesayangan aku..abg ngah,a.chik,&adik..kt bukan orang senang...mak ayah kt bukan orang kaya yang punya harta bertimbum...sampai anak cucu makan x habis...kt kn ingat kt kena usaha..usaha lebih dari orang lain...biarla org cakap kiter gyler keje ke ape ke..yg penting hanya kita je yg tau apa yng kt nak..



Cross stitch..

cross stitch aku dh nak siap ade lgi skit je lagi nak kena jaitnyer...lambt gyler aku buat ..org lain aku rasa sure dh masuk buku baru punyer..hahaha..biarla jnji aku buat..aku puas apa yng dapat kan..pasni aku ingat nak wat key chain plak pakai cross stitch tp kn tggu projek 1st ni settle dulu..cz aku x nak wat keje separuh jalan..keje yg 1st x siap dh nak wat keje lain kan..ape kes...?? tul x?
esok aku start keje...keje kat sekolah, aku ngjar tuisyen...harap2 dapat gaji cepat..heheh cz bnyak bnda nk kena bayar..insuran kereta,roadtax, bayar kete,ptptn..huhuhu fenin2...keje tonggang langgang semata2 nak bayr semuatu je hurmm 3 janni dh start skolah semula kejap je kan...rasa cam pejam celik,pejam celik dh sekolah blik..aku nak kena jadi tarzan blik hahahha....tarzan pun tarzan la yang pentg aku happy keje camtu..biarla org nak cakp ape pun..yg pntg aku yg rasa..dah masuk maghrib.time's to pray..

chow..

Thursday, December 16, 2010

Giveawy daripada balancing!balancing!balancing

huhuhu it is my 1st time nak join bnda2 mcm ni.harap2 berjaya..because adiah-adiahnya sgt2 la best, dan yg paling pnting dpt kenal kawan2 blogger ni kan...antara adiahnya adalah.taraaaa:



beg yg sgt cute




adiah ni yg pling aku suka sekali hehehe..nakkkk

wish me luck..moga2 berjaya..bawah ni adalh syarat2 untuk join giveaway niey..
Syarat-syaratnya;

*Senang aja, beri komen - kata nak ikut serta giveaway.

*Terbuka untuk semua.

*Sesiapa yang share news giveaway ni kat blog dia, akan dapat 2 undian - the
more the merrier. (jgn lupa beritahu, takut nanti dpt satu undian aja)

Tarikh tutup 1hb Januari 2011.

nk tau lebih lnjut click sini

Keletihan

aku baru pas hantar mak balik kat stesyen bas Duta..hmmm rindunya kat mak rindu sgt..kalo ade mak best... tp yela mak tak dapat stay lama ngn aku kat sini cause nk kna blik tgok a.ngah adi aku yg montel dan manja tu..huhuhu umur dh 21 taun pun x abis2 nak berkepit ngn mak..mak ckp dia kn blik awal cause kena masak untuk a.ngah ngn ayah..lagipun a,ngah adik aku tu dh start keje dh..hurmm..setiap waktu lunch dia mesti balik umah nak makn...katanya budget..hmm yela..nak wat camne..sorg mak jadi kn share la..x pela jnji mak sihat ckup..iAllah pas krismas ni aku blik kot.. nak hant adik..lagipun dh dapat gaji kan mesti la balik..hahaha..rindu kampung...kat mana pun kt ni berada kampung halaman mesti kena ingt btul x..jgn lupa daratan...cuma kebelakangan ni aku agak penat skit mana taknya aku ngajr kat bangi tapi pagi2 dr umah m.cik aku..aku kn pick up my fren kat putrajaya..pastu blik pun kena hantar gak...huhuhu penat weh..letih gyler..TUHAN je yang maha menegtahui..hari2 camtu..tp nak wat camne kan..dh kawan..tlg jela..kdg2 aku memg x larat terutamanya harini...kudrat aku pun bkn mcm lelakikan..cuma aku terfikir jugak kalo aku susah ade x orang sangup nak tlg aku mcm aku tlg org..hmmmbukannya ape ..aku penah raa waktu aku susah..waktu aku pernah dipinggirkan suatu ketika dulu kawan aku seniri tak nak bercakp ngn aku...hurmmm yelakan manusia..rambut same hitam hati lain2..

Apapun hanya Allah je yg berhak menilai semuanya..kadang2 manusia ni susah nak menghargai ..yang tau hnya mencari salah.. biarlah cerita lama...diam x diam dh nk masuk taun baru dh kn..bnyak azam baru aku taun ni..tp semuanya hebat2 huhuhuh

Sunday, December 12, 2010

my new hobby

kesian aku tgok blog aku ni selalu x berupdate..x macam dulu selalu je..blh kata tiap2 hari aku update..tp sekarag dh kurang...maybe oleh kerana kesibukan aku ...ngn keje aku yg berlambak2 hehehe..nama je cikgu..tp keje nye mngalah kan mnteri besar.yela aku ni jenis suke keje..boringla..kalo dok saje je kan..lagipun kalo buat keje lebih ni ade lah income lebih skit masuk..syukur alhamdulillah ni aku wat class tuisyen aku sendiri..alhamdulillah..cuma penat skit la cz isnin smpi khamis aku ngajar kat bangi..khamis petang ng jumaat aku ngajar kat subang lak..huhuhuh..ke hulu ke hilir..ape pun syukur alhamdulillah ade rezeki Allah bg cuma aku mintak punya kesihatan yg baik...buknnye ape nk mengajar ni kalo skit x best nk ngajar...yela income pun nk kena tmbh jgk kan..bnyak keperluan..nak byar ptptn lagi,bil api,air rumah, duit kete lg..huhu bnyak tu...Alhamdulillah jgk bukak sekolah ni dah ade orang book aku nak suruh ngajar ngaji untuk cucu dia..syukur alhamdulillah..hmm so sesiapa yg nak hantr anak tuisyen ke ngaji ke..silalah ye..isi borang..heheheh..niat di hati kalo ade rezeki aku teringin sgt nak bukak home tuisyen sendiri..mesti best kan...aku x pyh la penat2 nak ke rumah orang sumer tu...tp tak pela ni untuk permulaan insyAAllah kalo ade rezeki Allah bagi ade la home tuisyen yang aku angan2 kan tu....amien...kadang2 aku plik jgk...aku study kat college bidang IT sekali bl part keje..fuuh bidng education plak...heheheh..x pela yg penting ilmu lagipun aku still praktik jgk ilmu IT aku tu..yela kan ..x nak bg lupa..

Sebut pasal my new hobby ni .aku skrg tgh dok syok wat cross stitch..hehehe even bnda tu sebenrnya dh lama tp yela br skrg aku minat ...tp lambt ski la nak siap cz bl ade masa and mood br aku wat kalo x..diam jela dl bekas..heheh..dh siap nnt aku post kan kt sini yer...heheh ..InsyaAllah lah nnt aku nak wat bntak ke..ape ke kan yg cntik huhuh



Saturday, November 27, 2010

boring gyler

petang2 ahad mcm ni..boringnyer.x tau nak wat per?kdng2 wat bnda yg selalu kt buat pun boring gak asyik wat bnda yg same je...seronok tgok org lain keluar jalan2..hmm nk keluar pun x tau nak pg mana..tambah palk gaji pun xa dapat lgi...jiwa plak tgh kacao..aku ni kdg2 xpham btul ngn diri aku ni ade je mnde nya...yang x kena..kalo rasa best tu kejap je...hmm tak tau la..ujian yg Allah bagi pada aku...cm kadang aku x tau ape bnda yg perlu aku buat supaya hidup aku rasa bhgia...x sedih...selain dr aku berdoa kepada DIA ..Tuhan yg maha mengetahui segalanya...

Kadang2 aku cemburu tgok kebahagiaan org lain...cz aku x blh dpt mcm tu..sedangkan aku dh buat yg terbaik...kadang2 aku sendiri pun x suka nak citer bnda feeling kt FB..or blog ni..tp enthla kdg2 aku fikir melalui penulisan kt dapt luahkan apa yg tersurat dan tersirat kat dalam hati ni.. Ya Allah kurniakanla rasa gembira dan ketenangn dalam hati ini Ya Allah.amien...

Tuesday, October 26, 2010

makanan untuk asthmatic person...

Alhamdulillah keadaan kesihatan aku makin baik.syukur sgt..tp bnyak jgk yg aku belajar dapd pnyakit ni..yela mana taknya setelah aku buat beberapa research menegenai asthma ni..aku pun dh tau ape bnda yg aku blh mkn ngn tak blh makn..pasni aku kena makan cara hidup sihat la...dan mungkin ianya membantu jugak untuk pesakit2 asthma yg lain kat sini aku ade sertakan apa yg boleh di makna ngn yg x blh mkn..

-kismis merah..ni bagus untuk kurangkan lendir atau kahak..makan 21 biji setiapa hari..Lagipun kismis ni baik untuk kesihatan jantung dan Nabi sendiri pun ade mengatakan yang amalan pemakanan kismis ni dapat mencegah segala penyakit..

- Jagn makan, maknan yang oily...

- Jangan makan makanan yang berunsurkan tepung..terutamanya roi putih..,kobis,kobis bunga..cz kobis ni angin..

- gula pasir pun x brapa elok..

- buah oren..cz ada sejenis asid dlm buah tu yang membolehkan kita di serang asthma...

hmm macm2 kan..untuk pesakit asthma ni digalakkan makan sup ayam..taruk halia..bagi kelua angin..

So nak tak nak aku kn la ikut rules ni...bkn senang nk mengadap penyakit ni...sakit sgt..malam pun x tentu tido...org lain tido kt jaga..so oleh kerana itu aku snggup la berpantang...lagipun memg baik untuk kesihatan kan..

sekarang ni pagi2 lagi aku dah masak untuk bawak bekal ke sekolah..huhuhu cz maknan aku kan len skit...sebelum ni x dela nak masak bawak bekal ni...senang cakap skrg ni lg rajin masak la..untuk petang ni aku masak sup ikan merah..huhuhu..mcm best sedap gak la..tp bagi aku..healthy food is not delicious food..for me la.maksud aku makan tu cepat boring...tp alhamdulillah..bdn mkin ringan...harap2 berat badan pun blh turun...ade hikmahnya Allah bagi aku sakit ni..:)nak suruh aku kurus kot...



-

Friday, October 22, 2010

Rupanya Asthma yang menyerang

Dah seminggu aku batuk..fuuh x tau nak cakap seksa..yela aku mengajar bila batuk ni nak bercakap lebih2 pun cam x selesa..cakp je.batuk..cakap je batuk..aku x tau puncanya sebab apa..nak kata aku suka minum ais x jgk..dan yang paling teruknya aku batuk x nak elok2 walaupun dh minum 2 botol ubat batuk..ekeke..malah makin teruk..dalam masa yg sama jugak aku agak susah jgk nak bernafas..tp x dela cam kritikal sangat..tp yg plaing aku x tahn batuk yag sgt teruk sampai dada..perut semua sakit..ya Allah..x tahannye sakit..so td aku pg jumpa doktor..cz muka arini memg cam lesu je..tadi bila masuk je jumpa dr..

dr tu tanya sakit ape..so aku jawab la batuk..than..so dia tnya akku dh brapa lama..aku ckp la dh 1 week..so dia check aku punya breathing..waktu aku tarik nafas tu aku blh tari nafas samapi maksimum...tp bila part hembus nafas..nafas aku sgkut2..x lepas...so doktor tu pun buat conclusion..you ni bkan batuk biasa..tapi batuk yg berpunca drpd asthma yang menyerang..cm x la teruk sangat...tu yang dia ckp pada aku you minum la ubat batuk bergelen2 pun tp x elok batuk..cz asthma ni kena ubatnya baru elok batuk..hurmmm sakit je kan..

So, aku pun kena pg sedut gas..untuk bg pernafasan lancar...dan dia bagi aku ubat asthma..rasanya dah dua kali tahun ni aku kena sedut gas tu..hurmm :(.harap aku cepat la elok..batuk ni sakit tekak semua urat skit...nak ngajar pun susah..harap2 ini adalah kafarah dosa yg lalu..moga Allah ampun kan dosa aku yg lepas..heheheh


Tuesday, October 19, 2010

Bulan Breast Cancer

Breast Cancer atau lebih di kenali sebagai kanser payudara adalah musuh ketat untuk kaum hawa..bulan ini adalah bulan kempen kesedaran mengenai kanser payudara..So kat sini sy nak letak apa yang perlu kt lakukan untuk mencegah penyakit ini..bukan ke "prevention is better than cure"...so jom kt tgok apa yg patut kt lakukan:

1 Get screened how often?Ask your doctor.

2 Check yourself regularly. Report any changes to your doctor

3 Eat more vegetables and fruit. their fiber, antioxidants and other nutrients can help

4 Work out. Gym.Sports or other you love.

5 Watch the scale. EXTRA WEIGHT = EXTRA RISK (DANGER!!!)


6 Don't smoke. Quit if you do

7 Drink less...(alcoholic) live more..

That's All...TQ

Sunday, October 17, 2010

Resepi NAsi Arab Kabsa MIL

Posting kali adalah untuk memenuhi permintaan seorang sahabat...hehehe.sy mengharapkan beliau...suka..to cik ummu kalo dh buat bagi sy rasa plak erk..huhuhu..ini resepi "Nasi Arab KABSA MIL"...buat dengan penuh rasa kasih syg tau...huhuhu

Bahan-Bahan dan Cara Memasak
• 1 ekor ayam di potong 2bahagian
• 3pot beras BASMATI
• Air Panas
• 2sudu minyak masak
• 1sudu minyak sapi
• 1batang kayu manis
• 3biji buah pelaga
• 2biji bunga cengkih
• 5labu bawang merah - dipotong dadu
• 3ulas bawang putih - dipotong dadu
• 1biji buah tomato - dikisar
• 2sudu tomato puri
• 1/5 tsp pewarna kuning (saffron)
• 2sudu rempah kabsa
• 1biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya
• 1biji lada merah (red pepper/capsicum) - dipotong dadu
• 1batang lobak merah dihiris halus-halus
• sedikit biji lada hitam atau serbuk
• 2batang cili besar merah - tidak dipotong
• sedikit kismis
• garam secukup rasa
1. Rendam beras basmati dengan air biasa selama 30 hingga 60 minit.
2. Tos dan rendamkan lagi dengan air mendidih selama 15 minit dan toskan.
3. Panaskan periuk dengan minyak masak kemudian masukkan minyak sapi.
4. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi dan campakkan sebatang kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
5. Masukkan ayam, saffron, rempah kabsa, tomato kisar, tomato puri, capsicum, lobak merah dan gaulkan dalam periuk.
6. Kemudian campakkan lemon hitam dan taburkan garam secukup rasa berserta kismis.
7. Masukkan air panas mendidih secukupnya dan masukkan beras yang sudah ditoskan tadi.
8. Tutup periuk rapat dan kuatkan api selama lebih kurang 10minit sehingga air menjadi kurang/kering.
9. Campakkan cili besar merah ke dalam periuk. Jangan karis nasi dengan senduk tetapi karis sedikit-sedikit sahaja menggunakan belakang sudu dengan hati-hati supaya nasi tidak jahanam.
10. Sekiranya air kelihatan tidak mentanakkan nasi tambah lagi tambah air sedikit demi sedikit dengan air panas mendidih dan tutup periuk.
11. Selepas air kering kecilkan api selama 15minit.
12. Angkat ayam tadi dan bakarlah dalam 5-10minit dalam foil aluminium dengan kepanasan 200'c.Tapi kalo nak goreng pun blh..kalo sy goreng je..gorang sekejap je bg kuning skit..


Sos - Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.


LOVE..

Saturday, October 16, 2010

NASI aRAB (kaBSa ) MIL

Alhamdulillah siap jgk dan mnjdi jgk aku buat nasi arab kabsa MIL ni huhuhu...nama nye plik skit..cz nasi ni ade crita nye tersendiri dan ada maksudnye tersendiri..huhuhu
dlm penghasilan nasi ni sebenarnya bnyak yg aku blaja..terutamanya mengenal rempah..dan blajar cara buat rempah...

selalu kalo pg bli brg dapur ni aku jrg sgt nak teliti rempah ratus ni..tp disebabkan nak buat nasi arab ni nak x nak aku kena blaja jgk mengenalinya..pg Mydin dh rupa mcm m.cik2 plak..biasanya org yg sebaya aku ni sibuk kat Shopping Mall bli kasut,hand bag..tp lain plak citernye dengan aku...sibuk memilih dan menilik rempah..hahaha..whatever..jnji itu semua ILmu kan...masa muda ni la nak blaja semuanya..dh kawin senang..x dela nak makan kat kedai je kan...

Nasi arab ni sememangnya salah atu kegemaran aku jgkla..so drpd selalu berhabis duit kt kedai Pak Arab tu apa salahnya aku cuba buat sendirikan...nak makan pun Puas...biasanya kat kedai harga sepinggan nasi arab = RM15.00 mahal kan...??so ape lagi do it myself...

Yang specialnya nasi arab aku ni..rempah dia aku buat sendiri...sebab kat kedai aku cari rempah kabsa x de..so langkah pling mudah search internet and alhamdulillah i found the ingredient...how to make rempah kabsa...

Tuesday, October 5, 2010

MARIA & 1 litre of tears

alhamdulillah ..dh bertukar wajah dh blogni macam dalam perancangan...akhir2ni x bnyak keje yang aku buat...dan alhamdulillah jgk broadni aku dh tukar yg baru...semua baru..hehehe yela dah nak masuk taun baru kan..diam x diam..macm2 benda yg berlaku,macam2 bnda yg aku x pernah mengalami dan terfikir ..terjadi..huhu..ada suka..dan ada duka..dan yang pastinya ia semua kenangn yang sentiasa terpahat dalam hati aku...seperti yg aku telah katakan..dalam FB "perkara yg lepas x perlu di kenang2kan...terus maju ke hadapan...walaupun kita tak tau apa yang menanti kita di hadapan..dan..walaupun perkara yg lepas itu perkara yg susah untuk kita lupakan.....~la~la~la"...memg agak susah untuk aku lupakan perkara yang lepas...tapi aku harus lupakan...


MARIA

Sekarang ni jadual aku dh tak terlalu pack..tak macam waktu ramadhan dan sebelum Ramadhan memg pack..sampai x tidur malam siapkan keje..sekarangni mcm free..tp boring la..hurmm sekarang aku tgh membaca Sebuah novel yang bertajuk MARIA..memang best novel ni..ia bukan sebuah novel yang berunsurkan cinta sesama manusia semata-mata..tetapi novel ini penuh dengan unsur Cinta terhadap AGAMA (Islam) dan Negara..novel maria ini juga based on true story yg berlaku semasa pemerintahan ataturk di Turki..sewaktu pergelutan antara agama Ateis...bagi sy agama yang hanya diciptakan berdasarkan logik akal manusia..yang semata-mata mahu menakhluki dunia, mahu menjadi Tuhan di dunia...ini kerana mereka2 ini melakukan sesuatu berdasarkan logik akal...dan kadangkala x masuk akal..menyuruh perempuan2 berbogel dan memberi ganjaran pada setiap perbuatan...hurmm adakah itu masuk akal?ini hanya pendapat saya..saya tidak sama sekali menyuruh anda mengikut pendapat saya..dan ini adalah apa yg saya lihat semasa pembacaan saya..

Melalui buku ini juga saya dapat belajar tentang perbezaan dua agama..iaitu ISLAM dan KRISTIEN..bnyak persoalan2 yang terjawab..berdasarkan dalil akli dan nakli..mgkin jawapan yg diberikan itu sesuai untuk mereka yang bukan beragama Islam untuk memahami agama Islam..Contohnya seorang paderi ini menyuruh Maria bertanyakan mengapakan didalam Islam Rasululullah menyuruh semua umat .....

to be continue..

Friday, September 24, 2010

blog

blog ni dah lama x aku tulis...hurmmm kesibukan kerja dan masalah ketiadaan internet menyebabkan aku jarang menulis...tgoklah nnti.kalo ade masa dan aku ingat nak tukar layout blog.dah lama sgt aku dengn layout ni..dah setaun lebih rasanya...

Friday, July 16, 2010

1st Day bersama anak-anak istimewa (Gold)

harini 1st time aku mengajar anak2 istimewa...mula2 tu macam2 perasaan ade..yg utamanya nervous la..cz it is my 1st experience untuk mengajr anak2 istimewa ni...basic ape pun x de ...just i get some information from their teacher...about their attitude and problem..but it is also a part of my work and the main thing is it's my responsibility as a muslim...how teach them...

Allhamdulillah..tadi aku start class pukul 9.00 a.m until 10.00 a.m...syukur sgt semuanya berjalan dengan lancar....semua student dapt la tumpu apa yg aku nak smpaikan..but i sholud know how to attract them.to make sure..they tak buat keje lain...student aku ni umur diaorg daripada 13 tahun hingga 19 tahun...tadi aku ajar bab cara2 nak ambik wudhuk je..heheheh..pastu kitaorang main..skit...ngajar diorg ni kn ada bnyak versi...jangn formal je....

IAllah next week sabtu ade second lesson plak..hehehhe..so kalo ade sesiapa yang berpengalaman blh share ..cara2 nak mengajar...huhuhu...

Monday, July 12, 2010

Trip ke 2 (Melaka) cuti2 Malaysia

Alhamdulillah hari sabtu yang lepas aku, yah , Min, nurul & lao shi telah pergi bercuti ke melaka..huhuhu..mulanya rancang nak ke singapore..tp aku ad masalh skit..so x jd ke singapore lagi pun hanya aku dan lao shi je yg ade pasport member x de..so ktorang rancg ke Melaka..

Yang paling bestnya it is the first time i'm driving with a long journey..sgt treuja aku..drive sorang..non stop dari USJ hinggala ke bandar hilr melaka..alhamdulillah selamat memg x percaya aku blh buat tp itulah realitinya..hehhe..dekat melaka kitaorg menginap kat "Mahkota Guest House" sgt selesa...aprmentnya macm umah sendiri aku rasa..harga sewanya sgt berpatutan...ni aku kira budget trip holiday..tp puas semua merasa... x rugi..yela sekali sekala lepaskan tension..nk ke luar negara blom mampu lagi...maybe InsyAllah kalo Allah bg rezeki lebih I will go the next trip to oversea..amien...papepun semasa trip ke Melaka ni bnyak yang aku blaja antaranya masak makanan yg sebellum ni aku hanya tau makan je..hehehh..whatever pun thumb up to lao shi cz bnyak mengajar..dia ajar aku ngn kawan cara wat capati ngn wafer..best kan...trip ni memg x rugi..syukur alhamdulillah.. InAllah trip akan datang diorg cakap nak serang kampung aku..nak makan durian..so sape nak join..jom.isi borang siap2..hehehhe



sebelum bertolak wat capati dulu
















sebenarnya bnyak lagi gamabr nak masuk..tp mcm malas la plak..hehehhe...

Wednesday, June 30, 2010

Makan - makan di rumah Lao shi

Rasanya sudah lama aku tak update blog ni sampai password pun hampir lupa..tp alhamdulillah masih boleh dibuka...kebelakangan ini aku agak sibuk menguruskan hal-hal sekolah..almaklumla sejak dh jadi best friend skolahni..huhu bnyak bnda yang perlu aku uruskan..tambahan lagi haritu aku jadi pengarah program untuk Kem Motivasi UPSR..so sgt sibuk..ditambah plak broadband maxis aku buat hal..huhuhu bengang btul..dh byar tapi x leh guna..ape ni..untuk maxis cubala update sistem skit..pastu cubala bagi servis yang terbaik kepada pelanggan..kami bayar tau..

Hmmm...hari ahad lepas aku ngan min,yah, and Nurul berkesempatan berkunjung ke rumah lao shi Faridah...wa..ni kira memnuhi undangan beliau la..memg x sangka sgt dia ajak ktorg pg makan tau fo fa kat rumah dia...kebetulan plak waktu tu poket tgh kering..hmm apa lagi bak kata pepatah ulam dicita pucuk mendatang...kami semua telah menyerbu rumahnya..hehheh

Fuuh memmg best..x tau nak cakp..makn besar btul..dan yang paling best semua makanan yang dihidangkan semua lao shi faridah yang buat sendiri...kagum dan sgt teruja.
antara makannya ialah...tara...:

- tau fo fa
- pizza
- wafer
- corn Soup
- mint tea
- Peach tea..

Ya Allah mmg nik mat Tuhan...aku sempat jgk la bertanyakan lao shi ttg cara buat pizza...tak pe pasni aku nk buat pizza lak..asyik wat kek je kan..hehhhe..


















Monday, May 24, 2010

My Life...my journey

Mata terasa mmengantuk..mungkin sejak dua menjak ini aku banyak memikirkan masalah yang datang menduga kesabaran dan keimanan aku sebagai seorang manusia yang bergelar hamba ALLAH...Mata yang mnegantuk ini mngkin berpunca daripada fikiran yang acapkali memikirkan masalah yang datang...sehingga membuatkan aku menyalah kan diri aku sendiri...walaupun pada hakikatnya...masalah ini berpunca daripada orang lain...tapi yela..walaupun bepunca daripada orang lain ia tetap melibat kan aku...

Bukan senang bila kita bekerja dalam satu tempat berhadapan dengan pelbagai ragam manusia...yang kadang kala sering menyalah ertikan perbuatan yang kita lakukan..ye aku tau kt semua manusia biasa punya perasaan..punya akal fikiran yang waras ditambah pula bila usia juga makin menginjak dewasa..tentu cara pemikiran juga..begitu..tp aku silap...di tempat aku bekerja bukan seperti yang disangkakan...

Ye..aku juga tidak terlepas daripada membuat kekilafan...kerna aku juga manusia biasa...tp itu tidak beerti aku sombong...aku riak dengan apa yang aku ade sekarang...lagsung tidak sekelumit pun di hati aku untuk merasa bangga apabila menjadi orang kepercayaan ditugaskan menguruskan sesuatu tugasan...tp itu yang disalah ertikan...hmm itulah kehidupan

Entahla..terlalu banyak masalh yang timbul ditempat kerja aku tu...miss understanding...perasaan cemburu...macam2..mangsanya adalah AKU..padahal aku x kacau life orang...aku buat keje aku..salah ke aku cuma nak gembirakan hati aku..aku bkan buat ape pun..biarla..apapun aku jadikan masalah ini..sebagai satu pengajaran..yang tak akn aku lupa.yang membuatkan hidup aku lebih matang dalam menilai seornag manusia yang bergelar kawan..dan aku harus berhati2 dengan siapa aku berkawan..supaya ia tidak mengundang perkara2 yang tidak sepatutnya..dan buat seseorang yang aku sayang...awak sampai bila harus saya menanti dan menanti..kadang2 seronok tgok kawan2 yang dah kawen..seronok same2 menguruskan majlis kawen kawan2..tp bila melihat pada diri sendiri..bila Jodoh kita akan sampai?Kadang2 aku terfikir aku ni terlalu banyak berdosake..sampai ALLAH uji aku dengn ujian2 sebegini..YA ALLAH...berikan aku rasa sedikit kebahagiaan drpd rahmat mu TUHAN...Izinkan diri aku disayangi oleh hambamu itu TUHAN..Izinkan diri aku menjadi suri di hatinya wahai TUHANKU...amien...

Wednesday, May 12, 2010

Rindu, sayang,&cinta

mata sebenarnya dh agak mngntok..tp teringt plak blogni..lama plak x menulis...jd oleh kerana rindu..aku gagah kan juga jari jemari ni unutk menaip barang seketika..cewah..ayat..hehhehe...

bila sebut rinduni..dalam maksudnye kan..aku paling x suka perasaan ni..heheh sebab apa..sebab kalo ade perasaan ni blh buat hati x tenteram..hahhaa..tapi makin x suka ...makin dekat plak perasaan ni pada aku.tp x baik plak x suka kan..cz perasaan ni dah di anugerahkan kepada kt..kepada setiap hati manusia...dan manusia itu sendiri tidak bisa mnghalang kehadirannya.cuma sebagai manusia yang ALlah kurniakan akal yang waras..harus pandai mengawal ...yela mana taknyer..payah kalo kita rindu pada orang tapi...orang yang kt rindu tu tak ingat pun pada kita...CUMA satu je rindu paling berkesan..dan rindu itu sangat terbalas..iaitu rindu pada ALLAH...makin rindu kita pada DIA makin dkat DIA dengan kita..btulkan...biasanya perasaan rindu ini akan hadir pada orang yang kita sayang kan...Justeru itu jika kita sayang pada Allah..maka lahirla perasaan rindu padaNYA...tapi kita ni sebgai manusia kadang sedikit alpakan...

Sayang....
Apa erti sayang...huhuhu bagi aku sayang.sayang adalah sesuatu perasaan yang boleh dikatakan sangat relatif..sangat meluas...Perasaan sayang ni akan sentiasa hadir dalam diri setiap manusia..huhuhu...

entah la pabenda yang aku mengarut ni

Wednesday, May 5, 2010

Alhayatu ta'abun & Kuala Selangor....

Betul ke "Alhayatu ta'abun"? satu pepatah arab yang bermaksud "Hidup ini meletihkan"..Adakah kehidupan ini sesuatu yang meletihkan??.hmm memg hidup ini meletihkan..kalau tak letih tak dinamakan hidup...Walau apa pun kita klasifikasikan kehidupan yang penting kita patut menghargai sebuah kehidupan..

Kita akan rasa hidup ini letih kalo kita ada masalah kan...masalah yang membuatkan diri seperti orang hilang arah...masalah yang membuatkan jiwa tak tenteram... TAPI...kita akan rasa inilah duniaku syurgaku...bila kt sedang melalui hari-hari yang menggembirakan...betul tak...Yang penting kita kena tau apa tugas kt di dunia ni...tak lain dan tak bukan ..Ialah Kita adalah seorang Khalifah...

Untuk menjadi seorang Khalifah bukn senang...bnyak bnda yang kita perlu hadapi...macam2 ragam manusia yang perlu kt hadapi...hmmm, macm yang aku sedang melalui hari ini dan hari2 lepas...KRISIS kehidupan...Arghh..Tension skali.hanya Allah saje yg tau perasaan aku...bila semua orng x nak bercakap dengan kt..aduh...sakit jiwa ni..nk cakp wat derk je x blh....mesti kena pikir cz hari2 mengadap muka yg sama...entahla malas nk pikir....yang penting ianya membuatkan aku mempelajari sesuatu....Tp Alhamdulillah....masih ade jgk org2 yg take care about me and my problem...sekurang2nye aku takla rasa sorg2...walau terpaksa facing this problem..sorg2...apa bnda la aku ckp ni...huhuhu...Thanks a lot untuk kalian yang sentiasa support aku...terharu...sob.sob..T_T

Dh la malas nak pikir lagi bak kata omputih "Let bygone be bygone" bnda yg lepas..biarla lepas...apa org nk describe about myself up to them..yang penting aku tetap aku...aku x pernah berubah...tp berubah untuk menambah baikkan diri itu perlu...aku terima seadanya...dan aku sangat2 menghargai peluah kehidupan yang ALlah berikan untuk aku....terlalu indah..

citer lain la plak...

2 mggu lepas aku pegi ke Kuala Selangor...fuuh best gak tmpat tu..sempatla aku berkunjung ke bukit Malawati yang punya banyak sejarahnyer tersendiri...dan sempat jugak la ku beramah mesra ngn monyet2 kat situ..huhuh...

Muka penat je..huhuh baru smapai kt stesyen bas..



Tgh main ngn anak Arnab..huhuh comel...



Di bukit Malawati



tgh bg monyet makn huhuhu

Monday, April 19, 2010

My Foto

huhuh... pertama2 sekali aku nk ucap thanks a lot la kat bloger...Lyana hishim..cz memberi tips untuk megedit gambo...

malam ni aku sangat teruja untuk edit gamabr ni..sangat...sampai rambang mata di buatnya...sgt best...


my cake..huhuhu


kek ni aku wat waktu weekend haritu ..saje2 x tau nak wat pe..so buatla..lgpun dh lama x buat kek..huhuhuh...



zaman mude..ekekeke


berangan..huhuhu





suker2...hati je..


bunga2...huhuhu

Tuesday, April 13, 2010

KEM MOTIVASI UPSR

Assalamualaikum...ok kat sini saya nak wat announcement ttg satu program kem motivasi UPSR...ok kem ini di anjurkan oleh sekolah saya iaitu Sekolah Rendah Islam Pintar Al-Amin ..Kem ni terbuka untuk pelajar2 yang nk ambik UPSR lelaki dan perempuan.ok dibawah ni ade info lengkap tentang kem ni...anda blh baca ye..mmg menarik...

KEM MOTIVASI PINTAR

(UPSR)

Tempat : C.OM.M.O.N.W.E.A.L.T.H

Forest Park & Resort

Tarikh : 14, 15, & 16 Jun 2010

Bayaran : RM 350.00 Seorang

Umur : 12 Tahun (Lelaki & Perempuan)

Pengenalan

Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) adalah satu penilaian terpenting dalam sesi awal persekolahan peringkat rendah dan merupakan satu garis pengukur serta timbangan

kelayakan bagi memulakan satu langkah ke mercu kejayaan.

Oleh kerana rasa prihatin dan tanggungjawab, maka kami terpanggil untuk mewujudkan satu kursus bersepadu yang di panggil (Kem Motivasi Pintar). Kem motivasi ini khusus menjurus kepada :-

· Teknik menjawab soalan peperiksaan

· Jati diri

· Pembentukkan solah yang sempurna

Harapan besar kami , dapat melahirkan satu generasi yang cemerlang lagi beriman serta bertakwa dan beramal. Doakanlah kami agar dapat melahirkan generasi yang soleh dan solehah.

Fasilitator

· Kem ini dikendalikan oleh guru-guru pakar yang berpengalaman dalam pemeriksaan kertas peperiksaan.

· Penceramah yang berpengalaman di dalam bidang pendidikan

Modul

· Pelajar akan di bimbing mengikut kaedah sebenar menjawab soalan peperiksaan.

· Pelajar dapat berinteraksi secara terus dengan guru tentang permasalahan yang di hadapi.

· Melahirkan generasi yang beriman dan teguh dengan jati diri seorang Muslim.

· Melahirkan generasi yang mempunyai pemikiran yang kreatif dan kritis.

· Memperkukuh keimanan dan keyakinan terhadap Pencipta

· Memberi kefahaman dan kepentingan dalam ibadah

Tempat

· C.O.M.M.O.N.W.E.A.L.T.H Forest Park & Resort

· Mempunyai persekitaran hijau yang menarik sesuai untuk proses pembelajaran dan aktiviti lasak. Kerana ia dapat meningkatkan kecerdasan minda (IQ), kestabilan emosi (EQ), ketenangan rohani (SQ) dan kecergasan fizikal.

· Berkonsepkan rekreasi

· Kemudahan yang lengkap dan selesa di sediakan. Contohnya chalet (pendingin udara), cafeteria, surau, tandas dan lain - lain lagi.


Kat bawah ni adalah modul2nyer..

Modul

Tahsin Durus

· Bengkel teknik menjawab soalan peperiksaan B.Melayu (Penulisan&pemahaman), B. Inggeris, Matematik, dan Sains.

· Teknik Belajar dengan Betul Merangkumi:-

1. Strategi Mengulangkaji Pelajaran

2. Strategi Menganalisis Pelajaran

3. Strategi Ingatan, Gambar Rajah, dan Imaginasi.

· Mengenali Potensi Diri


Tahsin Solat

· Kepentingan Solat

· Kaifiat Berwudhuk

· Kaifiat Solat Sempurna

· Memperbaiki Bacaan Dalam Solat

· Rahsia Gerakan Mengikut Sains / Kesihatan

· Kesalahan — kesalahan Dalam Solat

· Hafalan Doa dan Wirid Selepas Solat


Tahsin Akhlak & Jati diri

· Qiamullaili

· Perjalanan Sufi

· “Team Building”

· Paint Ball

· Obstacle

· Eksplorasi Alam

· Menunggang Kuda

· Membuat Rakit


ok jika anda ade anak, anak saudara ke kawan2 ke yang nak join program ni

silakan ye..dan sebarang pertanyaan boleh hubungi saya :


e-mail : noor.fatahiyyah@gmail.com

Phone : 019 521 0514




Monday, April 12, 2010

fikiran yg cacamerba

huuh...entah aku x tau nk cakp ape..buat ni salah buat tu salah...semuanya serba x kena...semuanya buatkan fikiran aku rungsing.luaran ye..aku mampu..senyum..mampu ketawa..tp hati ni..hmm penat la mcm ni...x keruan..aku x tau ape bnda yang aku cr...sampai aku x bertemu..aku x tau degn siapa mahu berbicara...entahla yg penting aku rasa sepi untuk itu bertandang...

aku x tau apa yg blh buat hati ni kembali tenang..kembali bhgia...ya...mgkin terlalu mengikut perasaan..tp tak jgk aku cb kuatkan hati..aku cb fikirkan bnda yg indah2 tp..arghh akhirnya aku kalah...kalah dengan perasaan sendiri...

aku selalu memotivasikan murid2 sendiri..huhu tp kadang2 diri aku sendiri perlu di motivasikan...yela aku manusia biasa..mcm la jgk data dalam komputerkan sekali sekala nk jugak di up date...br la x lapok kan...
semangat, gembira...datangla....datangla meresap dalam jiwa aku...

argggghhhh yang penting aku bosan la...

Wednesday, March 31, 2010

cemburu..aduh..sakitnya...

seperti yang dijanjikan dalam Fb aku nak posting tajuk cemburu..huhuhu..nampak cam jiwang tapi..jiwang la kot..terpulang kepada persepsi masing..apa itu cemburu? cemburu melihat kejayaan orang lain,cemburu melihat kebahagiaan orang lain,cemburu tgok orang cantik, cemburu bl pasangan kt rapat dgn orang lain..huhuhu actually cemburu ni ade bermacam-macam jenis....



dan cemburu juga ade yang membawa kepada kebaikan dan keburukan...malah keruntuhan..tu yang paling teruk dan dasyat..tapi betul ke cemburu itu tanda Sayang? kalau tak cemburu x sayang ker?...haaa..fikir2...kadang kala cemburu ni selalu dikaitkan dengn perempuan..sebab ape hati perempuan ni lembut ..midah sgt tersentuh..walau pun degil...tp perasaan tu tetap ade..lelaki pun ade perasaan tu tapi selalu menafikannya sebab apa? sebab ade perasaan EGO yang menebal dalam diri..btul x?itu hanya pandangan aku..kita ni manusia biasa...Allah sentiasa memberikan kita anugerah pelbagai perasaan...itu hakikatnya...



Cuma yela kalau aku..aku x suka bl perasaan cemburu itu hadir dal diri aku..ya..aku seorang yg boleh dikatakan cepat cemburu la jgk huhuhu....(pecah rahsia) tp masih boleh dikawal...yeke? terpulang kpd yang menilai..ini aku bercakap apa yang aku rasa. Kenapa aku x suka bila perasaan ni hadir..yang pertama...


  1. bl aku rasa cemburu..my life akan rasa x tenang..

  2. Fikiran selalu negative terhadap orang yg kt cemburu

  3. blh terjadinya pergaduhan..

  4. menyukarkan juga life pihak yang kt cemburu tu..btul x?

tapi yela..perasaan ni x blh tidak..pasti akan hadir..walu aku lari..dan lari ia tetap hadir dan aku perlu melaluinya...cuma terpulang kepada diri aku untuk mengawal perasaan ni..biasanya perasaan ni akn lahir atau wujud pada orang yang kita sayang...x kira la mak ayah, suami,adik beradik, teman istimewa...


aku ingt lagi waktu aku kecik2 dl..aku suka cemburu dengan mak..aku x suka kalo blik kampung mak pergi kedai bawak orang lain x bawak aku...aku x suka kalo mak main badminton dengn orang lain x nak main ngn aku walaupun waktu tu aku pukul shuttle pun x pandai...heheheh...pernah satu haritu mak pergi kedai..x bwak aku sekali..bwk m.cik aku..yang waktu tu umur dia lebih kurang aku jgk cm tua beberapa thun x silap aku aku darjah 2 dia drjah 4..camtula..waktu mak pg kedai tu aku kt umah tulis..bnyak2 kat dalm kertas note pad .."Mak x syg k.yong" pastu aku sangkutkan semua kertas2 yang aku tulis tu kat pagar umah atok..biar dari jauh mak blh baca...huhuhu..klakar kan..teruk btul perangai...

Tips mengawal pasangan yang cemburu

  1. terima hakikat yg sebenarnya dia tidak mahu mnyakiti hati kamu..mgkin sifat semula jadi...seseorang..
  2. cuba sedaya upaya untuk membina keyakinan diri sendiri..puji dia jika perlu..zahirkan rasa cinta..terhadap dia..walaupun dengn perkara2 yang simple..
  3. berbincang dengn pasangan tentng apa punca cemburu itu..terjadi..

Atasi sifat cemburu (sesuai untuk aku jgk)

  1. Hormati pasanagn kamu lelaki/perempuan). Dia juga ada hak untuk menilai kecantikan wanita/lelaki lain..(btulkan?)
  2. Bagi diri sendiri masa..Think +ve..tenang2..jgn main sembur je...
  3. Tuliskan apa perasaan kamu bila kamu cemburu..marah,menangis,geram..adakah kamu ingin meneruskan cara hidup kamu dengn terus memndam perasaan ini...jawapannya tidak..(so bersedia untuk berubah walaupun ianya sukar)
  4. Bagaimanakah cemburu kamu boleh meledak..fikirkan..adilkah kepada dia..jika dengn memberi senyuman kepada orang lain itu yg membuatkan kamu cemburu..huhuh..(agak sukar tapi perlu control keadaan)
  5. Bina keyakinan diri..luaskan persahabatan..

semoga bermanfaat kepada semua...tips ni aku ambil skit dari tuan empunya blog(www.cintadearhaniey.wordpress.com).. tapi aku dah olah skit2..huhuhu