Friday, October 22, 2010

Rupanya Asthma yang menyerang

Dah seminggu aku batuk..fuuh x tau nak cakap seksa..yela aku mengajar bila batuk ni nak bercakap lebih2 pun cam x selesa..cakp je.batuk..cakap je batuk..aku x tau puncanya sebab apa..nak kata aku suka minum ais x jgk..dan yang paling teruknya aku batuk x nak elok2 walaupun dh minum 2 botol ubat batuk..ekeke..malah makin teruk..dalam masa yg sama jugak aku agak susah jgk nak bernafas..tp x dela cam kritikal sangat..tp yg plaing aku x tahn batuk yag sgt teruk sampai dada..perut semua sakit..ya Allah..x tahannye sakit..so td aku pg jumpa doktor..cz muka arini memg cam lesu je..tadi bila masuk je jumpa dr..

dr tu tanya sakit ape..so aku jawab la batuk..than..so dia tnya akku dh brapa lama..aku ckp la dh 1 week..so dia check aku punya breathing..waktu aku tarik nafas tu aku blh tari nafas samapi maksimum...tp bila part hembus nafas..nafas aku sgkut2..x lepas...so doktor tu pun buat conclusion..you ni bkan batuk biasa..tapi batuk yg berpunca drpd asthma yang menyerang..cm x la teruk sangat...tu yang dia ckp pada aku you minum la ubat batuk bergelen2 pun tp x elok batuk..cz asthma ni kena ubatnya baru elok batuk..hurmmm sakit je kan..

So, aku pun kena pg sedut gas..untuk bg pernafasan lancar...dan dia bagi aku ubat asthma..rasanya dah dua kali tahun ni aku kena sedut gas tu..hurmm :(.harap aku cepat la elok..batuk ni sakit tekak semua urat skit...nak ngajar pun susah..harap2 ini adalah kafarah dosa yg lalu..moga Allah ampun kan dosa aku yg lepas..heheheh


7 comments:

UnaChenta said...

Salam ayong,

Kesian :( rupanya ada asma.. banyakkan rehat k.

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

wsalam una..
huhuhu tu la nak wat camner..terima jela..heehe..cz ini genetik punya..nak tak nak dpt jgk..cuma berdoa untuk cepat sembuh...

anumz sarah said...

Salam kak Ayong,
terima kasih selalu bagi support pd anum. Anum sgt menghargainya.

Kak Ayong ada asthma sbb genetik ke? Sabar ya Kak Yong. Selalunya kiteorg belajar asthma boleh dikawal. InsyaAllah jika ikut nasihat doktor selalunya akan ok.

Semoga Allah memudahkan segala urusan dan menyembuhkan segala penyakit. Ameen.

nohas said...

Take care yourself, OK..

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to anum
tq anum..anum kalo blh anum tlg k.yong find what type of food yg org asthma blh mkn..hehhehe

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to nohas

tq kak...:)

azlina hamdan said...

2013.
akak kena batuk yang sampai tidur pun tak boleh terlentang.
kena tidur duduk.
pelik masa tu sebab sakit apa ni sampai jadi macam ni.
rupa-rupanya asthma ..
sampai klinik terus kena ceramah ngan doktor.
dia kata, asma ni boleh bawak maut tau tak ??