Saturday, October 16, 2010

NASI aRAB (kaBSa ) MIL

Alhamdulillah siap jgk dan mnjdi jgk aku buat nasi arab kabsa MIL ni huhuhu...nama nye plik skit..cz nasi ni ade crita nye tersendiri dan ada maksudnye tersendiri..huhuhu
dlm penghasilan nasi ni sebenarnya bnyak yg aku blaja..terutamanya mengenal rempah..dan blajar cara buat rempah...

selalu kalo pg bli brg dapur ni aku jrg sgt nak teliti rempah ratus ni..tp disebabkan nak buat nasi arab ni nak x nak aku kena blaja jgk mengenalinya..pg Mydin dh rupa mcm m.cik2 plak..biasanya org yg sebaya aku ni sibuk kat Shopping Mall bli kasut,hand bag..tp lain plak citernye dengan aku...sibuk memilih dan menilik rempah..hahaha..whatever..jnji itu semua ILmu kan...masa muda ni la nak blaja semuanya..dh kawin senang..x dela nak makan kat kedai je kan...

Nasi arab ni sememangnya salah atu kegemaran aku jgkla..so drpd selalu berhabis duit kt kedai Pak Arab tu apa salahnya aku cuba buat sendirikan...nak makan pun Puas...biasanya kat kedai harga sepinggan nasi arab = RM15.00 mahal kan...??so ape lagi do it myself...

Yang specialnya nasi arab aku ni..rempah dia aku buat sendiri...sebab kat kedai aku cari rempah kabsa x de..so langkah pling mudah search internet and alhamdulillah i found the ingredient...how to make rempah kabsa...

2 comments:

Ummu Solehah Muhammad said...

how to? tulis r resepinya cik :)

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

hehehhe..yela cik ummu nanti kt poskan ye..