Wednesday, June 22, 2011

Apa itu Quilling

Mesti ada diantara kawan-kawan ada yang tertanya-tanyakan apa itu quilling?tetapi mungkin ada yang pernah dengar kan? okay kat sini aku akan terangkan apa itu quilling..quilling ni adalah salah satu seni atau teknik menggulung kertas dan kemudian disusun menjadi sebuah karya seni yang amat cantik.Selain daripada boleh di jadikan hasil karya seni yang cantik, kita juga boleh menjana pendapatan melalui karya seni ini. Mengapa aku cakap macam tu coz melalui karya ini kita boleh jadikan ia kad,Frame, guest book dan macam2 lagi. Bergantung kepada kreativiti masing2. Kertas di tangan anda..and yg melakukannya.

Biasanya "quilling" ini menggunakan kertas A4 biasa ikut je berapa berat yang anda suka biasanya kertas yang mempunyai berat 100gsm ke atas lebih baik kualitinya dan lebih mudah di gulung serta kemas.. tetapi ianya terpulang kepada crafter ikut keselesaan anda.Lebar kertas pula mestilah antara 3mm,5mm dan 6mm, tetapi bagi memudahkan memudahkan anda,alat " mini shredder" sedia membantu..heheh alat ini di gunakan untuk memotong kertas A4.mengikut size yang kita nak...antara alat-alat yang di gunakan seperti berikut:


Paper Shrader..tp kalo x de yg ni pun x pe..kertas anda boleh beli yg dh siap..ade di jual..(signature training Center ade jual..jgn risau)hehehe


ni plak quilling tools..tujuanya untuk gulungan yyg sempurna..


ni plak kertas2 yg dah siap di potong yg ready untuk di jual la...seng skit.anda x yah potong dh


ni plak quilling circle sizer..tujuan dia untuk kt nak tau berapa besar size gulungn yg kt nak..


antara hasil quilling..nnt sy upload lg ye..

so inilah serba sedikit penerangan tentang quilling..untuk pengetahuan anda semua barang2 untuk quilling ni anda boleh dapatkan dengan harga yang berpatutan di www.signaturetrainingcenterservices.blogspot.com..dengan harga yang berpatutan..

dan sekali lagi nak promote...bengkel kraftangan quilling ni akan diadakan pada tarikh dan tempat seperti berikut:

Tarikh : 16 Julai 2011 (Sabtu)
Tempat : No. 8, Tingkat 2, Jln. Bulan BT U5/BT, Bandar Pinggiran Subang.
Masa : 9:00 pagi - 1:30 tghri (30 min Hi-Tea pada 11.00 pg)
Instructor: Ummu Solehah Dato' Muhammad (Pengendali Kursus Quilling dari Malaysia & Indonesia)
Yuran: RM 100 shj.
- Slide Show tentang Quilling
- Talk
- Practice with guide
- Hi-tea (30 minit)
-Percuma: Quilling Starter Kit bernilai RM50, Quilling Paper bernilai
RM 25,Sijil Penyertaan & Buku Module

Diskaun: 10% untuk 3 org dlm 1 kumpulan)


jom kita juampa di sana...bukan saha boleh jadi hobi tapi boleh jana pendapatan untuk ibu-ibu dirumah..selamat berquilling..

9 comments:

kakyong said...

salam singgah dari kakyong,

kraf quilling ni harus teliti..
kalo yg tak sabar mcm kakyong ni.. harus la jd penyabor nak siapkan satu2 projek... ;))

jom join GA kat blog kakyong72
http://kakyong72.blogspot.com/2011/06/simple-giveaway-kakyong-hy-ibu-3a.html

Yati said...

Kreatifnya... jadi bentuk tangan. Kagum la akak.

azieazah said...

Wahhh begitu rupanya teknik Quilling. Macam pernah tengok kat pameran mana ntah, tapi tak pula bertanya-tanya.

Agak rumit buatnya, tapi kalu orang yang minat dan kreatif lagi tangan seni, semuanya simple jer kan?

Nanti upload pula hasilnya, wow mesti berbaloi nih. Betul, seni sebegini memang boleh buat duit...!

norhafiszah said...

slam ..di mne ade jual set quilling kad? dan berpe harga nye??75

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

salam..akak ade jual.boleh senaraikan x dalam set tu nak ade ape? lg satu pada 18 dan 25 nov ni akak ada buat kursus quilling..kalao nak join bolehla...blh tgok link kat sini: http://www.facebook.com/#!/events/300603436722248/

haris said...

salam.. sy nk beli quilling tools.ade lg tk?

haris said...

salam... sy berminat untuk beli quilling tools. ade lg tk?

Anonymous said...

sy bermint untuk beli quilling tools. ade lg tk?

sheikh muhd hishamuddin said...

Assalamualaikum, sy nk tanya kt mn kedai yg jual peralatan quilling maksud sy keperluan untuk buat quilling