Monday, November 25, 2013

Pancake...yummy...

Sebenarnya ni 1st time buat post pakai enset...tak taula hasil nye mcm mn...tp mcm ok jer...

Ok untuk posting kalini aku nak tulis mengenai resepi pancake...lgpun ianya untuk memenuhi permintaan...yg ramai nakkn resepi ni kan..so jom kt tengok ape resepinya..untuk resepi ni aku mmg buat untuk family jadi adunannya bnyak skit..dan sesuai untk mkn 4 hinnga 5 org... jom kt tngok apa resepinya..

2biji telur
2 cawan tepun gandum
2 cawan susu segar
4 sudu gula
2 sudu kecil baking soda

cara membuat.
1. Asingkn putih telur. kacau putih telur hingga kembang.
2. masukkan kuning telur, susu dan gula didalam satu bekas lain.kacau sehingga sebati.
3. Masukkan putih telur apabila sudah sebati.
4. Ayak tepung gandum dan baking soda.kemudian masukkan dalam adunan telur,susu dan gula tadi.Kacau secara kaup.
5. Panaskan kuali.dan masukkan setengah senduk adunan. Apabila adunan  yg bhgian atas nmpk mcm ad bubble mksudnya yg bhgian bawah dah masak..so terbalikkan..

susah x?blhkan...?


2 comments:

nohas said...

cantiknya pancake..

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

Hehe...alhmdulillh mnjadi...kak