Tuesday, May 19, 2009

Penatnya

hmm hari ni memang penat sgt..cz harini aku puasa..tp x sahur..heheh..pastu mngajar lagikan..sampi pkul 4.30..mana x nya..lagi satu aku ni kalo nak puasa kn sahur..yela kdg2 tu bl dh tidor nk bgun sahur tu cam malas plak..so..hmm terlepas la sahur..bl dh sampi tgh hari mengelatar tangan nagn kaki..heheheh..td blik keje aku masak..lagipun 2 day turn aku masak..heheh tekak ni terasa plak teringin nak makan nasi minyak..so aku pun masak la..main campak2 je..asal kan jadi je..memg penat..tp aku rasa..ini adalah satu latihan sebelum kawin ...cewah..cz dh kawin seng x pyh nak pakai bibik..lagi satu aku punya prinsip aku x nak suami yg aku cinta tu yg aku syg tu mkn air tgn org lain..kalo air tgn mak ke, family2 yg lain tu lain citer..hehehh..pendek kata aku x nak ada bibik..heheh biarla aku penat..asalkan kepuasan tu yg pnting .... barulah dapat keluarga yg sakinah...heheh...begitu jgk dengan anak2 aku..heheh biar ibu mereka yg masak sendiri..heheh

so inila masanya aku nk blajar betul2..ini satu pengalamn yg x blh di beli kan..ok kat sn aku nak kasi resipi buat nasi minyak yg simple..hehehe..selamat mencuba..

Bahan-bahannya:
2-3 kuntum bunga lawang
1 batng kulit kayu manis..
1 helai daun pandan
1 biji bawang besar
kismis (kalo suka kismis bnyak tarukla bnyak)
3 sudu minyak sapi (kalo x de minyak sapi taruk jela planta)

Cara-caranya:
Panaskan minyak sapi..
tumis bunga lawang, kayu manis, bawang besar tu ditumbuk halus
pastu bl dh kuning masuk kan air ngn daun pandan
pastu masuk beras
pastu habisla..masak cam biasala..
pastu bl nasi tu dh kering air masukkan kismis kacau
perlahan-lahan sampai kismis rata dalam nasi.
tguu skjap sampi nasi masak
pastu angkat..



selamat mencuba

6 comments:

MrYusSmile said...

lapoo la plak..huhu

nohas said...

Prinsip & visi hidup yang sungguh baik, air tangan seorg isteri & ibu yg solehah, InsyaAllah, bisa membawa berkat kpd keluarga..

Nak juga try resipi tu..lawan lak dgn ayam masak merah atau daging masak hitam, pasti menjilat jari..yummy in the tummy..

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to Mr Yus:.heheh pg la mkan..

to nohas:iAllah kak amien..moga2 membawa berkat..sedapnye kak daging masak hitam..akak ada resepi x?kt nak la

Mummy Hanan said...

Hai Ayong,

Kalau kat sini, nasi minyak, warna nya agak kekuningan..tau knp? Biasa
nya kalau lepas cuci beras tu kan kta toskan, setelah agak kering, kta kat sini campurlah dengan serbuk kunyit ratakan pada beras tersebut...hah nanti kalau masak, pasti warnanya kuning....lagi nmpak sedap..hehehehe
tp tengok gambar nampak sedap..yumyum

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to mumy: hehehe..ini gmbr ambik kt tenet je kak..yg sebetulnya memg x kuning pn..warna pudar..akk bl nak online erk nk tau cr masak nasi beriani la

nohas said...

Resipi tu ada, InsyaAllah, nanti akak e-mail..