Wednesday, January 19, 2011

story about my student & solat

alhamdulillah taun ni seperti yg aku ceritakan pada entry yg lepas2 aku buat home tuition...setiap hari ade dr isnin sampi sabtu...huhuhu Penat?memg penat..tp yela dr x buat ape pun baik aku mengajr kan..selain dr dpat sebarkan ilmu dpt juga tmbh kan ilmu..

So for this entry..aku nak citer pasal anak murid aku ni "Yudin and Amy" yudin age is 7 years old and amy is 11 years old..actually aku nak ngajar diaorg ni cabaran jugak cz budak diaorg ni memg speaking english 24 hours...ckp melayu pun skit2 je..then x brapa paham sgt especially yudin..yela maybe dr kecik memg diorg semua speaking english drpd maid,atok,nenek,mak ayah speaking omputih..fuuh..cabaran bagi aku...yela bukan senang nak terang bab agama dalam english..whatever pun i will do my best.and the same time i also improve my english..diaorg ni aku ngajar iqra ngan fardhu ain..

diaorg pasal fardhu ain memg x tau pape..basic skit2 je..tp alhamdulillah sangat terang hati dan yang aku terharuya diaorg sgt berminat untuk blajar semayang...kadang aku pelik jugak ade org dewasa pun x teringin nak blaja semayang tp budak2 pulak yg berminat dan berkobar2 nak semayang.sebelum ni aku ajar diaorg just practical.try to memorize bacaan dalam solat..pergerakan solat...hurmm alhamdulillah diorg cepat dpt..cuma loghat mat salleh dia tu tebal skit..

hurmm yang aku sgt terharunya hari ni..diaorang mntak kat aku.."ustzah can we do the real sembahyang, i want do the real sembahyang"...ni ayat amy..aku cam wah..ini udah bgaus cumam cam terkejut skit la..yela bukan senang budak2 nak mntk semayang tambah plak diorg ni bkn sekolah agama..sekolah private biasa..yg memg blajar pun jus basic p.islam.kafa pun x de..then aku tnya yudin pulak.."Yudin also want to do the real sembhyg?" so aku pun x nak la memandai2 kat umah orang kan..then aku suruh la bdak2 ni ask their mother permission..so td we do the real sembhyg.walaupun bacaan dan pergerakan masih x brapa betul tp it's ok for the 1st time kan??.alhamdulillah..diorg wat sugguh2..nampak kesungguhan diorg...nak blajar...nak tau solat..serius aku terharu..yg aku lagi terharunya si amy siap nak simpan lagi telekung dia untuk adik dia yg kecik pakai...so aku fikir budak ni bkn sebarang budak..dia pun nak adik dia sama2 ngn dia..

ape pun aku megharapakan diaorg terus nak belajar...iAllah aku akan buat yg terbaik untuk diaorg...duit bukan ukuran tapi hasil didikan aku..ni pun blh dikira amal aku jgk...harap2 Allah terima..dan yudin and amy tak kan pernah jemu belajar...amin...

5 comments:

azieazah said...

Salam MaRdHatILLah(Fatahiyyah)
Seronoknya awak berpeluang mengajar anak2 itu bab agama.

Memang anak-anak adalah insan yg mudah belajar dan terang hati.

Teruskan usaha, semoga mendapat ganjaran.

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to AA:terima kasih banyak kerna menyokong tugas ini..

Yati said...

Ayong,
budak-budak tak macam orang tua. Kalau orang tua disuruh solat, buat bodoh je. Budak-budak dia orang terang hati dan umpama sponge, semua ilmu dia serap. Bagus la Ayong. Teruskan mendidik anak-anak ni dengan sabor.

Ummi Dania Yasmine said...

wahhh mengajar iqra' ye? cikgu duduk mana?

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

aah kak ngajar iqra ngan fardhu ain.sy dok subang ss18.akak?