Wednesday, January 26, 2011

Alhamdulillah dan terima kasih

Alhamdulillah aku syukur sangat aku dilahirkan dalam keluarga Islam dan keluarga aku memang mengamalkan cara kehidupan Islam.aku actually nak citer pasal jiran sebelah rumah aku ni..jiran sebelah umah aku ni kiri kanan bukan melayu sebelah kanan ada family cina tap alhamuillah aunty chinnese tu baik la ngan kami...dan sebelah kiri umah aku ni orang negro..hurmm yang menjadi masalahnya ialah jiran sebelah kiri umah aku ni..ya Allah selalu suka buat bising sampai tak kira siang ke malam ke tengah malam ke,memang suka berparti and suka minum arak...memang kalau pagi2 tu kat luar besepah tin ngn botol "casrlsberg". Memangla diorang x pernah kacau aku and house mate yang lain itu pun syukur alhamdulillah kalau tidak parah..memang menakutkan..aku bukan nak pandang serong pada orang2 negroni@ nigeria...maybe ade setengah daripada diorang baik dan berbudi bahasa tetipa oleh kerana ada segelintir yang mempunyai masalah sebitu habis semua kita cop org negro ni tak baik..yang paling aku x tahan sangat 2 malam lepas diorang mabuk kat dalam umah..kalau anda semua nak tau apa yang dioran cakap kat dalm umah memang dengar sebijik2 kat umah aku..suara diorang kuat.kalo bercakap biasa pun kuat inikan pula gaduh lagi la kuat...kebetulan dalam rumah tu diorang tggal lelaki ngan perempuan maybe boyfreind and girlfreind...tapi yang hebat nya lelaki mau dala 5 orang pompuannya kadang2 sorang kadang2 2 orang...malm tu aku dengar diorang gaduh pastu tetiba aku dengar pompuan ni dah jerit2..dalam dok sedap tido and tengah asyik mimpi sekali dengar macmtu aduh geram pun ade tapi bnyak nye takut...pompuan ni jerit pastu aku dengar dia lari dan pegi tendang2 pintu grill nak bukak pastu aku dengar dia pegi bukak gate samabil berlari meraung ngan kecoh lelaki2 tu..macam berlaku pergelutan...hurmm memg menyeramkan sekali aku dengar suarapompuan tu dah kat kat luar kat jaln sambil menangis kuat..hurmm then pastu dalam 5 minit ade lelaki keluar pujuk2 dia lebih kurang 15 mint baru reda..waktu tu aku memang cuak sanagt aku takut sangat kalau dia datg kat kawasan umah aku ke..apa nak wat memg la nak tolong tapi memndangkan ade lelkai negro yang gagah2 perkasa tu huhuhu kecut perut..dalam pada tu aku berfikir...aku bersyukur sanagat aku dilahirkan dalam Islam..dan dalam keluarga yang masih mengamalkan cara hidup Islam walaupun yela tidaklah setinggi mana ilmunya tapi masih berlandaskan Islam..

huhuh tutup citer pasaltu ...
ade citer baru Insya Allah tak lama lagi aku bakal jadi cikgu sukarelawan kepada budak2 kemboja...hahah kadang2 aku macam tak percaya gak aku punya bidang ppendidikan ni makin hari makin bercambah macm pokok yang baru naik tunas..yela dari ngajar ngaji aku ajar tuisyen walaupun ade yg orang x bayar..tp x kisahla...aku hnaya menyampaikan ilmu Allah..pastu aku mengajar Budak GOLD anak2 auntisme, then ngajar tuisyen lagi dan lagi...dan kali ni aku baru nak menceburkan diri dalam bidang sukarelawan plak mengajar b.melayu untuk adik2 yang baru datang dari kemboja..Aku mohon moga Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk aku mempejuangkan cita2 aku ni..huhuhu terima kasi MAK dan AYAH kerana melahirkan aku ke dunia ni..dan memdidik aku sehingga aku jadi begini walaupun tidak sehebat mana tapi alhamdulillah aku boleh mendidik x banya sedikit..dan terima kasih kepada pihak yang mempercayai kebolehan aku mengajar terutamanya pengetua sekolah aku,ibu bapa yang mintak aku ngajar tuisyen...and ummu solehah sekeluarga yang membuka ruang untuk aku menjadi seorang sukarelawan..terima kasih..cuma kebelakangan ni aku ade membuat beberapa kesilapan...hurmmm harus diperbaiki supaya mutu pembelajaran dan pengajaran lebih berkualiti dan tidak pada takuk yang lama....

ingt nak upload gamabr tp intenet slow sgt

4 comments:

azieazah said...

Syukur, seronok tengok generasi muda2 tak berkira nak jadi sukarelawan.

Moga mendapat ganjaran..

Yati said...

Bahaya tu Ayong. Elok beli lock lebih kunci gate, grail dan pintu. Orang-orang camni bila mabuk, tak tau apa dia orang boleh buat. Mak-mak orang pun dia orang ngorat, kan pernah kuor paper dulu. Kat sini pun ada juga orang camni. Sebab UTP, ada banyak foreign students. Bila masuk mesin ATM kat bank, dan dia orang ada, bau busuk. Hehhe...
Selamat mengajar dengan bersungguh-sungguh ya. Cabaran tu, mengajor bahasa melayu pada anak-anak kemboja. Good luck Ayong!

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to AA:iallah kak nilai2 murni ni akn turun dr satu generasi ke satu generasi

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to k.yati:hmm dah beli dh kak mngga..hehhehe...ttg ngajar Bm tu iAllah akk doa2la semuanya ok ye