Friday, February 6, 2009

Tinta seorang lelaki..


Best baca sampai abis!!!. It's true. To share..Dari Ilham seorang lelaki..dh lama sebenarnya e-mailni aku dapt tp saje nk share ngn sahabat2 semua atau nk memuji diri sebagai seorang wanita..jauh sekali untuk merendah2kan martabat seorang lelaki..sekadar untuk pengetahuan..

"As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik
porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at
times boleh membuat kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah,
alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh
belengkar k
at depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal.
Pendek kata,FreeeDoMmmmm lah!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's
Gone",aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no
once shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that,
no one to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari
ketiga, I felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi
dah berbau 'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate
gigi dah abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas
nak boil...Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office,
ramai yang cun melecun, wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah
itu juga yang m
engetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI
NURHALIZA but the smile yang ikhlas, forever melekat kat hati and sukar
ada pengganti.
Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer
best pun jadik tak best.
Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik
rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah
makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis
utkdipakai.
Toilet
dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak dimop...Every nite,
very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely
gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau
setahun....belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah terasa separuh
pengsan.
Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah isteri
kita rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..
>
So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat
kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat
dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren
kita, sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa
nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok
bini kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah
lagi...
penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita...tak
rela!!!
So to all mums and wives out there... life will be meaningless without
you"

Hidup di muka bumi Allah ini telah dijadikan berpasang-pasangan..perempuan pasangannya lelaki, kanan pasanangan nye kiri, mcm2 lg la..Jadi sebagai seorang hamba kita msih memerukan antara satu sama lain..Belajarlah menghargai..

4 comments:

Nurhani Salwa Binti Jamaluddin said...

salam,

Best lah citer ni. Rasa dihargai sebagai wanita. Tapi yang tak bestnya, bila dihargai lepas kita dah tak ada..Harap2 guys out there, alert lah.. selagi ada hayat, kenalah menghargai, wanita yang dikasihi..

anumz sarah said...

comel entry ni... hihi...

Emblem of Purity said...

kadang-kadang terasa nak berkata-kata dalam hati macam ni "baru diorang tahu. bila ada, jarang kita dihargai. bila dah tak ada, baru nak sebut-sebut. dah terlambat". rasa-rasanya kejam tak ayat tu? hehehehe

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

to hani > memgla..tp lumrah hidup mcmtu kebanyakkannya. Bl kt dh merajuk x blik umah berhari2 tnpa khabr berita..br nk tertanya2..


to anum > syukran

to k.EL > hehhehe x kejam lg k.El tp dl citer tu kirenya wife dia mcm merajukla lari pg mn2..nk bg kesedaran skit